Армения и Грузия 8 нощувки самолетна екскурзия из Кавказ

Армения и Грузия 8 нощувки - Приказните кралици на Кавказ. Сакралните перли на човечеството

    
26.09- 04.10. 2021     
2790.00 лв настаняване в двойна стая  3260 лв за единична стая

- С обогатена програма - беседи, лектор, път.семинар

София → Варшава → Ереван 4 н – Севан – Дилиджан – Фиолетово - Агарстин – Тбилиси 4н: Мцхета – Светицсховели – Ананури – Гудаури – Казбег – Гори – Уплицихе – Тбилиси → Варшава → София

ВЪЗМОЖНИ СА ПРОМЕНИ НА ДАТИТЕ И ЛЕКИ ОТКЛОНЕНИЯ В ПРОГРАМАТА

   1 ден   София →  Варшава → Ереван

В 17:55 ч полет LO 634 от София. Кацане във Варшава в 18:55 ч. В 22:55 ч. полет LO 727 от Варшава.

 

 2 ден.   Ереван – Минало и съвремие

Кацане в Ереван в 03:50 ч. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела и възможност свободно време и почивка преди първия ден в Ереван.

Закуска, полудневен тур:  Каскадата –( огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни склуптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат ) и Музеят за съвременно изкуство Кафеджиян. Разходка по Северния булевард, отворен през 2007 и свързващ центъра с Площада на свободата. Следващо в ексурзионния тур е Площадът на републиката, Синята джамия, която по време на съветската ера е била Исторически музей. Разглеждане на емориала-музей на Арменския геноцид. Построен е 1996 - 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. Отправяме се към открития пазар Вернисаж, където се предлагат различни произведения на изкуството и традиционните занаяти. Посещаване на фабриката за килими „Мегериян“. Семейство Мегериян се занимава с производство, реставрация и продажба на килими от четири поколения- наблюдение как се правят подовите постелки от първия етап до последния – готов продукт. Ако проявявате интерес, ще имате време да посетите самостоятелно и  Матенадаран – музей-институт с най-голямата колекция от средновековни книги и ръкописи. Тук се пазят повече от 23 000 ръкописа. А в края на деня егустиране арменски коняк. Връщане в хотела.  Вечеря. Нощувка.

 

 3 ден.   Ереван – Симфонията на камъните

Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин. Пътешествието минава през ждрелото на река Азат или ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония на камъни“. В Гарни се намира храмът на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения. Манастирът Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е в програмата. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса, е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основнатата църква в комплеса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения наричан Тадеус) заедно с много други реликви. Отпътуване за катедралата Звартнотс или „Небесните ангели“, строена от 643 до 652 г., когато по-голяма част от Армения е под византийско робство. Патрон на цъкрвата е Свети Григорий Просветител, а мястото на строежа ѝ е там, където се  е състояла срещата между крал Трдат III и Св. Григорий.  Отпътуване към Ечмиадзин (обект на ЮНЕСКО) - главната катедрала на арменската апостолическа църква, разглеждане на първата християнска църква в света, построена през IV век. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.                                         

 

 4 ден   Ереван

Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Хор Вирап, Нораванк и Арени. Древният арменски манастир Хор Вирап, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра) е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. Строежът на манастира започва през 642 г. и окончателно завършва през XVII век. Манастирът е едно от най-светите места на арменската църква и е с изключително богата история. В тъмницата под него е бил затворен за 14 години Григор Лусаворич (по-късно канонизиран за светец – Св. Григорий Просветител). Той оцелява благодарение на християнка, която тайно го е хранила. Просветителят успява да излекува цар Тридат III, който вижда чудото на вярата в Христос, покръства себе си и народа си през 301 година, и така прокарва християнството. Пътешествиетопреминава и до пещерата Арени, където през 2010 година е открита най-древната обувка, а през 2011 година най-старата винарна в света, най-старата сламена пола от 3900 г.пр.н.е и най-старият хуманоиден мозък. Спискане към ждрелото на река Арпа, където сред червените скали е разположен манастирския комплекс Нораванк, построен през 1205 г. от владиката Ховханес и последна работа на известния склуптор Момик, който е погребан тук. Една от легендите, които се предават от уста на уста разказва следното: Майстор Момик се влюбил в прекрасната дъщеря местния феодал – княз Орбелян, владика в областта. Девойката, поразена от неговия талант и изкуство, също му отговорила с чувства. Князът, след като узнал за тяхната любов, повикал Момик и му поставил условие да построи за по-малко от три години невероятно прекрасен храм. Момик веднага се захванал с работата и, когато Нораванк бил готов, приседнал на самия връх на купола, за да чака идването на любимата с баща ѝ. Тогава, обаче се появил непознат мъж, който се качил при него и го бутнал от купола. Този човек изпълнявал поръчка на княза, който не искал да дава дъщеря си за жена на архитекта. С последни сили Момик се хванал за един от каменните блокове, но в крайна сметка паднал на земята заедно с камъка, който се превърнал в негова надгробна плоча. На територията на манастира има три църкви, оцелели в миналото след набези и атаки на монголи, както и от разрушителното заметресение през 1340 година. Нораванк е обект на ЮНЕСКО от 2002 г. Връщане към Ереван, но със спирка във винарната „Old Bridge”-дегустиране най-известното вино, с което се слави областта (3 вида червени вина и 1 бяло вино).

Връщане в Ереван. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

  5 ден   Ереван – Тбилиси – Танцът на орлите

Закуска и отпътуване за Грузия. При Севан – най-голямото езеро в Армения и второто най-високо разположено в света (1900 м.н.в) - фото пауза.  Името му произлиза от урартската дума суния, която се превежда като „езеро“. Продължаваме към националния парк Дилиджан, наричан още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“. Трудно може да се опише красотата на Дилиджан, а много поети са казвали: „Ако в Рая има гори, планини, потоци и минерални извори, то той е като Дилиджан“. Градът е дом на много арменски художници, композитори и режисьори, изобщо хора на изкуството. Освен спа-център е и пример за арменска традиционна архитектура. Поддържан е и „стар град“, където има редица занаятчийски работилници, галерия, музеи. Следва село Фиолетово, където живеят молокани. Молоканите са източноправославни сектанти, които някои учени сравняват с богомилите. Сектата е възникнала втората половина на XVII век, a името и идва от това, че по време на постите те продължават да се хранят с мляко и млечни продукти. Тук ще опитаме истински чай от самовар и домашно приготвени пирожки. Преди границата отиване на 13 км североизточно от Дилиджан за разглеждане манастира Агартсин, построен между X и XIII век. Името му означва „Танц на орлите“ и е разположен в красива, зелена долина. Има три църкви: Св. Григорий Просветител, Пресвета Богородица и Св. Стефан. Любопитното е, че последната реставрация е финансирана от шейха на Шаржа. Пристигане в Тбилиси. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

 

  6 ден   Тбилиси: Мцхета и Джвари

Посещение на християнските обекти в Мцхета – древен и красив град, първата столица на Грузия, чиито разцвет е бил по времето на Александър Македонски. Цялата територия на града е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Според една от легендите, градът е основан от Месхет, един от близките потомци на Ной, а местоположението му е близо до Арарат, защото там е погребан самият Ной. От много древни църкви няма как да не посетим първо катедралния събор Светицсховели (обект на ЮНЕСКО), основана през IV  век и свещено място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определно художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове. Следва манастирът Самтавро, където са положени телата на крал Мирян и принцеса Нана, първите приели християнството по тези земи. Твърди се, че къпиновият храст тук е посаден от самата Света Нана. Отправяме се към манастира Джвари (обект на ЮНЕСКО), построен през V век. Превежда се като Манастирът на кръста, защото е построен с такава форма. Разположен е на скалист връх между реките Мтквари и Арагви и от него се открива зашеметителна гледка към Мцхета.

Връщане в Тбилиси, след което започва обзорната обиколка на Тбилиси – eдин от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Нашият тур започва от Стария град и по-точно от квартала на „серните бани“, за да видим как една до друга съжителстват грузинска православна църква, арменска григорианска църква, синагога и турска джамия, символизиращи толерантността към различните религии. Разглеждане църквата Метехи, построена през 1278-84 година от цар Свети Димитър II. Изящната куполна църква има средновековна архитектура, с декорации, съсредоточени главно около прозорците, а пред нея се издига статуята на основателя на град Тбилиси – Вахтанг Горгасали; крепостта Нарикала с лифт. Крепостта се нарича още Майка Крепост и е древен символ на защитата на Тбилиси. Тя е разположена между два хълма - между серните бани и ботаническата градина на Тбилиси, и се състои от две оградени със зид секции. В по-ниската част на хълма е църквата Св. Николай, напълно построена през 1997 година на мястото на стара църква от XIII век, разрушена при пожар. Самата крепост датира от IV век и първоначално е била персийска цитадела. Продължаваме и по стълбите в крепостта, за да хвърлим око от високо на столицата. След това ще се спуснем по улица Шардени към катедралата Сиони. Тбилиси е дом на цели два катедрални храма, а този носи името на йерусалимския хълм Цион. Сегашната постройка датира от XIII век, но първият храм, построен на това място, е от VI век. Архитектурата на Сиони е характерна за този период – с конусовидни куполи, а облицовката е от червеникаво-оранжев пясъчник. Интересното е, че основния купол е сферичен отвътре и коничен отвън, а не както е традиционно за онова време, изцяло коничен, за да е по-удобно за изписване и възприемане.  Продължаваме по Моста на мира, свързващ Стария град с новата част на Тбилиси над река Кура. Съоръжението е изцяло пешеходно, изградено от стомана и стъкло, а от него се открива чудесна гледка към църквата Метехи, статуята Вахтанг Горгсали, крепостта Нарикала, моста Бараташвили и Президенството. Oттам отиваме до базиликата Анчисхати – църква от VI век, посветена на празника Рождество Богородично – една от най-старите църкви в Тбилиси. Църквата е трикорабна базилика с подковообразни апсиди, първоначално построена от блокове от жълт туф. Интересното е, че вътре всички икони са от XIX век, а олтарът е създаден през 1683 г. Следва Площадът на мира, около който са разположени главните правителствени сгради, както и бюст-паметник на Александър Пушкин. Разходка по Руставели – главната пътна артерия на града, отрупана с магазинчета, кафенета и любимо място за младите грузинци и гостите на града. Вечеря и нощувка.

 

 7 ден  Тбилиси: Величественият Кавказ

Закуска. Отправяне към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). Пътуването е по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. От Гудаури изкачване към храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света троица. Тя е разположена на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. под връх Казбег с прекрасна гледка към Кавказ. Британския вестник „Телеграф“ я поставя в списъка с 23 най-красиви църкви в света, редом до Саграда Фамилия. Построена е през XIV в. Освен за религиозни цели, църквата е служела в миналото и като убежище, скривалище по време на средновековните войни. Често там е скривано и националното съкровище на Грузия, за да не попадне в ръцете на врагове. Интересно е, че камбанарията е отделена от самата сграда на църквата още в първоначалния план. Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича, както поклоници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква. Връщане в Тбилиси. Вечеря в ресторант с традиционна програма и музика. Нощувка.

 

  8 ден   Тбилиси – Гори – Уплисцихе

Закуска. Отпътуване за Гори – родното място на Йосиф Сталин. Градът е разположен на деветдесетина километра от столицата в полите на Кавказ, а археологическите разкопки разкриват, че е бил населен от Античността. Попътно разглеждане на Уплисцихе - древен пещерен град, един от първите градове изобщо на територията на Грузия. Изсечен е в скалите на левия бряг на река Кура. Възникнал е в края на II-то и началото на I-то хилядолетие пр.н.е. Уникалността на Уплисцихе е в това, че благодарение на своето устройство, съхранява в себе си останки от архитектурните и културни съоръжения, построени в течение на времето. По време на разцвета си има над 700 пещери, от които само 150 са запазени до наше време. В Гори посещение на къщата-музей на семейството на Сталин, която от 2012 г. е превърната в музей. Връщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

 

  9 ден   Тбилиси

Ранен трансфер до летището и полет LO 724 от Тбилиси в 04:55 ч. Кацане във Варшава в 06:40. Излитане с полет LO 631 от полската столица и пристигане в София в 13:55 ч. 

 

 

Цената включва:

 

    Самолетни билети София – Варшава – Ереван / Тбилиси - Варшава - София с редовен полет на Полски авиолинии LOT, включени летищни такси в размер на 145 евро, багаж 23 кг и ръчен 8 кг;

    Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;

    8 нощувки: 4 в Ереван и 4 в Тбилиси;

    7 закуски, 7 вечери

    Всички екскурзии по програмата;

    Обзорна обиколка на Ереван;

    Посещение на къща на молокани в село Фиолетово;

    Обзорна обиколка на Тбилиси;

    Екскурзия до Мцхета и Джвари;

    Екскурзия Ананури, Гудаури и Гергети;

    Посещение на къща-музей на Сталин в Гори;

    Посещение на пещерния град Уплисцихе;

    Местни екскурзоводи на английски/ руски език;

    Водач-преводач от агенцията

 

Цената не включва:

 

    Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 90 лв.

    Медицинска застраховка с асистанс и покритие 100,000 щ.д. и COVID-19 покритие на ЗАД „МОНДИАЛ“ - 33.30 лв. Лица над 65 години запалащат 84.60 лв.

    Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19

    Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

 

 

 

ЗАПИСВАНЕ:

За да участвате в този пътуващ семинар с нас, с допълнителен лектор и обогатена още повече информаця е нужно да се направят следните 3 действия:

1. Позвънявате на тел. 0897 660 662, за да проверите за наличие на свободни места.  

2. След потвърждаване на всочбодни места и възможност да ви запишат, превеждате КАПАРО 50% или цялата сума по сметка на:

Туристическа компания

ХОТЕЛС ООД

Сметка: Първа Инвестиционна Банка, IBAN: BG27FINV91501000027348

3. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО“ изпращате имейл с имената, телефон и данни на участниците на: videlei.travel@gmail.com

 

Хотели по програмата или подобни

         4н          Ереван               Ani central hotel 4*

        4н          Тбилиси             Citrus hotel 4*

 

Допълнителни екскурзии:

Екскурзии по желание (при минимум 6 човека, заявяват се и се заплащат в България):

екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин (от Ереван): 61 евро/ 120 лв.

екскурзия Хор Вирап, Нораванк, Арени (от Ереван) – 58 евро/ 113 лв.

Необходими документи:
• Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и  2 свободни страници;
• За  деца  под  18г.,  пътуващи  без  родител/и  –  нотариално  заверено  родителско  разрешение  за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
• За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Галерия

СПЕЦИАЛНИ ОФЕРТИ

ДЕСТИНАЦИИ ПО КОНТИНЕНТ

ВСИЧКИ ДЕСТИНАЦИИ

КРУИЗИ

ГОДИШЕН КАЛЕНДАР

Април 2024
Май 2024
Юни 2024
Юли 2024
Август 2024
Септември 2024
Октомври 2024
Ноември 2024
Декември 2024
Януари 2025
Февруари 2025
Март 2025